RSS
热门关键字:  伦理片  爱情的骗子我问你  儿童歌曲  杰克逊  Childhood memory
当前位置 :| 主页>新闻动态>乐队动态>

污染娱圈唔抵可怜Beyond吁赶绝吸毒艺人

来源:本站原创 作者:佚名 时间:2005-02-10 Tag: 点击:

 

本地摇滚班霸Beyond入行以来历尽娱圈高低潮,对於时下娱圈毒潮泛滥,作为年轻偶像的周永恒、吴浩康和陈见飞先後因藏毒被捕,敢言的Beyond不禁痛斥这几位艺人污染娱圈,更指对待吸毒艺人应任其继续做瘾君子,直至他们在娱圈中自然消失。

  社会篇:吸毒咪赖减压

  现今乐坛备受盗版、水货及非法下载歌曲冲击,唱片业直滑谷底,幕後良才买少见少、歌星又咪嘴表演,三位年轻艺人周永恒、吴浩康及陈见飞更因藏毒被捕。日前Beyond在中环接受本报访问时,提到时下艺人吸毒成灾,三子即痛斥这些艺人污染娱圈。


  黄家强先一口气说:「毒品系最离谱,身为娱乐圈中人,成日同毒品拉上关系,唔只影响自己前途,重会影响音乐大围的睇法。娱乐圈已经唔系好环境,污染得咁紧要,o个几个人有好大责任,如果o的人睇到佢地的偶像搞成咁会点?上一代的歌手有实力,为音乐而做音乐,个个健健康康;依家个个o也o也乌,纸醉金迷,感觉好快搵到钱,好快识享受,一发达就吸毒,唔知变成点咁,连锁反应好明显,都唔系为音乐做好野o既,抹煞晒做音乐的人一番经营。前辈些的歌手好似学友、阿伦,个个积极唱歌,以前边有歌手吸毒架?」

  吴浩康当初上庭,其律师指做艺人压力大才会染上毒瘾,黄贯中(Paul)即不屑说:「几条o靓仔有几大压力呀?唔好赖减压,宁愿硬硬净净,话爽呀,我重欣赏你。」

  叶世荣则说:「佢地得黎的野太易,唔珍惜,坏人就有机可乘。」Paul又说:「换个角度睇,传媒应该唔好讲佢地呢o的,直情唔好提,发生呢o的事之後,等佢地自己消失,有艺人有呢o的野,上庭咪由佢上庭o罗,玩消失啦,唔好理佢吸毒,由佢地做瘾君子,都唔成气候。等佢地日吸夜吸,冇晒前途。」世荣也附和道:「写得多系反宣传黎o架。」

  政府救市有责

  问Beyond曾否遇上毒品引诱时,Paul即说:「系音乐圈唔系冇,我见到有咁的人,但最初玩音乐唔觉得有压力,唔觉得咁样(吸毒)会增加灵感,只知攞住结他系咁弹,系都唔食。」世荣更搞笑地说:「我个年代冇依家咁复杂,只有白粉咋喎。」家强笑道:「即系道友,惊o架,流晒鼻涕同周身病,系度左典右典。」Paul哈哈笑道:「好贵架。」

  现时娱乐事业滑落谷底,极之惨情,Beyond三子异口同声表示首要是政府带头推广。Paul说:「政府要带头,政府有责任,有冇意图令香港文化音乐提升,政府做野胜过我地嗌啦,例如起好的文娱设施,搞好些。」
世荣闻言即反问Paul:「唔系起紧咩?」Paul马上笑道:「起楼就有,变晒质。原先政府话起西九龙(西九龙文娱艺术区),听到好开心呀,最後变晒啦。政府应该搞多些文娱活动,O的人至会有品味。」世荣亦认同Paul的说法说:「大球场应该畀搞演唱会,唔好被小撮人破坏咁好既地方。」
Paul又说:「香港冇正统的音乐训练中心,想学音乐都唔知去边度,有正统的音乐学院,师资优良些,有课题既,o的学生的水准都会高些。」

  够胆撼RollingStone

  近期影圈设立紧急应变小组与政府共议救市对策,本地唱片业陷入低潮多时,未知Beyond会否考虑做召集人向政府反映难题?Paul说:「我地系一分子,话唔到事,好难影响,要大家一齐,要政府帮手。」这时家强插嘴说:「但政府那几千万搞维港巨星汇呀。」Paul便说:「个个有份畀钱架,搵些唔识搞的人黎搞,唔识搞就搵Beyond搞啦。我好想撼RollingStone架,唔好等o的鬼佬过黎当我地系阿灿。」


最新评论共有 0 位网友发表了评论
发表评论
评论内容:不能超过250字,需审核,请自觉遵守互联网相关政策法规。
用户名: 密码:
匿名?
注册